19 Σεπ 2011

Γλοίωμα χαμηλής κακοήθειας. (Αστροκύτωμα)

Το γλοίωμα χαμηλής κακοήθειας είναι ένας πρωτοπαθής όγκος εγκεφάλου (πρωτοπαθής = όχι μεταστατικός). Εμφανίζεται συνήθως σε νέους ανθρώπους με επιληπτικές κρίσεις. Η εξέλιξή του είναι αργή και η θεραπεία συνήθως είναι η χειρουργική αφαίρεση, διότι με την πάροδο του χρόνου ο όγκος εξαλλάσσεται σε υψηλής κακοήθειας.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των αστροκυτωμάτων σύμφωνα με την WHO ;

• Αστροκύτωμα grade 1 κατά WHO πχ πιλοκυτταρικό αστροκύτωμα
• Αστροκύτωμα grade 2 κατά WHO
• Αστροκύτωμα grade 3 κατά WHO (αναπλαστικό αστροκύτωμα)
• Αστροκύτωμα grade 4 κατά WHΟ (πολύμορφο γλοιοβλάστωμα).

Τι σημαίνει κατά grade 1 κατά WHO ;

WHO σημαίνει World Health Organization δηλ. Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Οι όγκοι εγκεφάλου ταξινομούνται ανάλογα με το σύστημα της WHO.
Γενικά όγκος με grade 1 σημαίνει πιο καλοήθης σε σχέση με όγκο grade 2 κ.ο.κ.

Σε τι ηλικίες εμφανίζεται το γλοίωμα χαμηλής κακοήθειας ;

Το γλοίωμα χαμηλής κακοήθειας εμφανίζεται συνήθως σε νέους ανθρώπους, ακόμα και σε παιδιά. Μέσος όρος ηλικίας είναι τα 34 χρόνια.
Συγκριτικά : τα αστροκυτώματα υψηλής κακοήθειας εμφανίζονται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 41 χρόνια για το αναπλαστικό αστροκύτωμα και 53 χρόνια για το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα.

Με τι συμπτώματα εμφανίζεται το γλοίωμα χαμηλής κακοήθειας ;

Το γλοίωμα χαμηλής κακοήθειας εκδηλώνεται συνήθως με επιληπτικές κρίσεις, αλλά και με τα γενικά συμπτώματα ενός όγκου εγκεφάλου όπως ο πονοκέφαλος, ζάλη, εμετός, νευρολογικό έλλειμμα πχ αδυναμία στο χέρι ή το πόδι κλπ.

Πως αντιμετωπίζεται το γλοίωμα χαμηλής κακοήθειας ;

Η αντιμετώπιση ενός γλοιώματος χαμηλής κακοήθειας μπορεί να περιλαμβάνει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω μεθόδους :
• παρακολούθηση με μαγνητική τομογραφία ανά τακτά χρονικά διαστήματα
• χειρουργική αφαίρεση με κρανιοτομία
• φαρμακευτική θεραπεία με κορτιζόνη και αντιεπιληπτικά φάρμακα
• ακτινοθεραπεία
• στερεοτακτική βιοψία

Η αντιμετώπιση εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, τα συμπτώματα, την εντόπιση του όγκου και την ακτινολογική εικόνα. Σε γενικές γραμμές όμως, η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς με γλοίωμα χαμηλής κακοήθειας χάνουν τελικά τη ζωή τους από εξαλλαγή σε γλοίωμα υψηλής κακοήθειας. Συνεπώς, ένας νέος άνθρωπος με γλοίωμα χαμηλής κακοήθειας, ωφελείται αν αφαιρεθεί ο όγκος του.
Πηγή: Neurocenter.gr

Ένα μεγάλο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" στον Εξαίρετο Επιστήμονα, Νευροχειρουργό Dr. Γ. ΣΦΑΚΙΑΝΟ, σε όλο το επιτελείο του και στην Νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: