12 Μαρ 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Αμερικανική έρευνα προτρέπει τους γονείς, οι οποίοι μπορεί να ανησυχούν για τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, να φροντίζουν να λαμβάνουν αρκετά λιπαρά τα παιδιά τους.
Οι ανησυχίες για την ενδεχόμενη παχυσαρκία των παιδιών τους, προτρέπει ορισμένους γονείς να περιορίζουν τα λιπαρά στη διατροφή των παιδιών τους. Ωστόσο η νέα αυτή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Nutrition’, θεωρεί ότι οι συμβουλές αυτές είναι παραπλανητικές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά καίνε σημαντικά πιο πολύ λίπος σε σχέση με τους ενήλικες, σχετικά με τις θερμίδες που προσλαμβάνουν.
Όπως εκτιμούν, τα παιδιά χρειάζονται αυτό το λίπος για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.
Περίπου ένα τρίτο της ενέργειας που προσλαμβάνει το παιδί θα πρέπει να αποτελείται από λιπαρά, προτείνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Όλοι οι συμμετέχοντες, 10 ενήλικες και 10 παιδιά, ακολούθησαν την ίδια διατροφή, στην έρευνα, η οποία προσαρμόστηκε στις θερμιδικές ανάγκες καθενός. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, καμία ομάδα δεν ακολουθούσε ενεργητικό τρόπο ζωής. Περνούσαν το χρόνο τους βλέποντας τηλεόραση, διαβάζοντας και πηγαίνοντας για αργό βάδισμα πότε- πότε.
Αν και τα παιδιά δεν έκαψαν συνολικά περισσότερο λίπος από τους ενήλικες, έκαψαν σημαντικά περισσότερο σε σχέση με την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποίησαν, παρά την καθιστική ζωή.
Όπως τονίζουν οι Βρετανοί διατροφολόγοι, το λίπος- κατά το δυνατόν -θα πρέπει να προέρχεται από "υγιεινές" πηγές, όπως τα ιχθυέλαια, ενώ οι πατάτες θα πρέπει να μαγειρεύονται σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.
Πολλά κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή, όπως από κέικ, μπισκότα, πάστες και λιπαρά κρέατα θα πρέπει να αποφεύγονται, δήλωσε η Claire Williamson, του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής.