12 Μαρ 2009

ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ. ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΘΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Η χορήγησης παρακεταμόλης στα μωρά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος πέντε χρόνια αργότερα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε περισσότερα από 200.000 παιδιά.
Σε όσα χορηγήθηκε το παυσίπονο για τον πυρετό κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, είχαν 46% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος μέχρι την ηλικία των 6 ή 7 ετών, αναφέρει το "Lancet".
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν και δεν είναι σίγουροι αν ευθύνεται άμεσα το παυσίπονο ή υποκρύπτεται κάποιος άλλος παράγοντας.
Ειδικοί θεωρούν πως οι γονείς, παρά τα ευρήματα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την παρακεταμόλη για υψηλές θερμοκρασίες.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η αυξημένη χορήγηση παρακεταμόλης συμπίπτει με τα αυξημένα περιστατικά άσθματος τα τελευταία 50 χρόνια.
Η νέα έρευνα, που έγινε σε 31 χώρες είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα που εξετάζει τη χρήση παρακεταμόλης σε σχέση με το παιδικό άσθμα.
Γονείς παιδιών ηλικίας 6 και 7 ετών ρωτήθηκαν σχετικά με συμπτώματα άσθματος, εκζέματος και σχετικών αλλεργικών παθήσεων, ενώ έδωσαν πληροφορίες και για τη χρήση παρακεταμόλης για πυρετό κατά τον πρώτο χρόνο ηλικίας του παιδιού και τους τελευταίους 12 μήνες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υψηλότερες δόσεις και πιο τακτική χρήση του φαρμάκου σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.
Η ανάλυση της τρέχουσας χρήσης 103.000 παιδιών έδειξε ότι όσα είχαν λάβει παρακεταμόλη περισσότερες από μια φορές το μήνα τον προηγούμενο χρόνο είχαν τριπλάσιες πιθανότητες άσθματος σε σύγκριση με όσα δεν είχαν λάβει το φάρμακο το ίδιο διάστημα.
Η χρήση παρακεταμόλης συνδεόταν και με πιο σοβαρά συμπτώματα άσθματος. Αυξημένος ήταν και ο κίνδυνος εκζέματος και αλλεργικής ρινίτιδας.
Μια εξήγηση είναι ότι η ουσία μπορεί να προκαλεί αλλαγές στον οργανισμό, που αφήνουν πιο ευάλωτο ένα παιδί στη φλεγμονή και τις αλλεργίες.
Άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι η λήψη παρακεταμόλης από τα παιδιά μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι άλλο που προκαλεί αυξημένα ποσοστά άσθματος, όπως θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής ή η λοίμωξη που προκαλεί τον πυρετό, σημειώνουν ειδικοί.
Ο ερευνητής Richard Beasley από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ υπογραμμίζει ότι τα ευρήματα δεν αποτελούν λόγο για να σταματήσει η χορήγηση παρακεταμόλης στα παιδιά.
Ωστόσο, θεωρεί πως ευθυγραμμίζονται με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ που συνιστά να φυλάσσεται η χορήγηση παρακεταμόλης για τις περιπτώσεις παιδιών με υψηλό πυρετό (38,50 και άνω).
Πηγή: www.iatronet.gr