10 Σεπ 2013

Γιατί το παιδί μου κλέβει

Προσπαθώντας να αιτιολογήσουμε την εμφάνιση μιας τέτοιας συμπεριφοράς στα παιδιά θα πρέπει πρώτα να διαχωρίσουμε τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες εκδηλώνεται. Έτσι λοιπόν, στις μικρές ηλικίες, (μέχρι 6-7 χρονών) αρκετά παιδιά δεν έχουν ακόμα πλήρως ξεκαθαρίσει στο μυαλό τους την διαφορά ανάμεσα στο «δικό μου» και στο «δικό σου». Είναι φυσιολογικό για τα πολύ μικρά παιδιά να πάρουν κάτι που βλέπουν και που ελκύει την προσοχή τους, γιατί ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει την έννοια της ιδιοκτησίας. Έτσι, όταν ένα παιδάκι αυτής της ηλικίας παίρνει κάτι που δεν του ανήκει, η πρόθεσή του δεν είναι να «κλέψει» αλλά να αποκτήσει κάτι που απλώς του αρέσει.
Πριν λοιπόν βιαστούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για το παιδί μας και πριν αποφασίσουμε πώς θα χειριστούμε την κατάσταση, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε κατά πόσο το παιδί συνειδητοποιεί ότι με την πράξη του αυτή παραβιάζει όρια και κανόνες της οικογένειας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Παράλληλα, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τους λόγους που οδηγούν ένα παιδί σε μια τέτοια πράξη, θα πρέπει να ερευνήσουμε τα κίνητρα που έχει.
Πέρα από την απλή επιθυμία να αποκτήσει κάτι που λαχταράει, ένα μικρό παιδί μπορεί, πολλές φορές χωρίς καν να το συνειδητοποιεί, να θέλει να μας στείλει κάποιο μήνυμα. Ποιο μπορεί να είναι αυτό το μήνυμα και τι μπορεί να είναι αυτό που το παιδί αισθάνεται ότι χρειάζεται αλλά δεν παίρνει από την σχέση του μαζί μας ή με τους άλλους;
Πηγή: www.mammycool.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: