9 Οκτ 2009

Ποια είναι η σχέση εγκυμοσύνης και παιδιών που αθλούνται!

Οι μητέρες που είναι ενεργητικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν παιδιά που ασκούνται περισσότερο, υποδεικνύει νέα έρευνα. Τα παιδιά είναι επίσης περισσότερο πιθανό να είναι αθλητικοί τύποι αν έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έγινε σε 5.500 παιδιά, ηλικίας 11 έως 12 ετών, απέκλεισε βιολογικούς παράγοντες, αναφέρει το περιοδικό 'British Medical Journal'. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ενεργητικές έγκυες είχαν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίζουν να ασκούνται μετά τον τοκετό.
Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό παράδειγμα για τα παιδιά τους, τα οποία ενθαρρύνουν να υιοθετούν καλές συνήθειες. Ο επικεφαλής της έρευνας Calum Mattocks δήλωσε ότι τα προσχολικά χρόνια είναι πολύ σημαντικά και πως φαίνεται ότι αν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να αθλούνται τακτικά, αυτό θα έχει θετικό αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά των γυναικών που συνήθιζαν να περπατούν και να κολυμπούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν κατά 3% έως 4% πιο ενεργητικά.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία παιδιών ηλικίας 11 έως 12 ετών, σχετικά με τη δραστηριότητα των τριών προηγούμενων ημερών και τα ανέλυσαν σε συνάρτηση με αρκετούς παράγοντες, στους οποίους περιλαμβανόταν το πόσο ενεργητικές ήταν οι μητέρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Άλλοι παράγοντες, όπως η εποχή γέννησης είχαν μικρή επίδραση.
Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν το φθινόπωρο, μπορεί να ενθαρρύνονται να αθλούνται περισσότερο, γιατί έχουν καλή απόδοση σε αυτά καθώς τείνουν να είναι τα μεγαλύτερα, τα δυνατότερα και τα πιο ανεπτυγμένα στην τάξη τους.
Ο Paul Sacher δήλωσε ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα παιδιά αντιγράφουν τη συμπεριφορά των γονέων, γεγονός που έχει εφαρμογή κυρίως στην άσκηση και στο φαγητό.
Πηγές: 'British Medical Journal'

Δεν υπάρχουν σχόλια: