24 Μαρ 2009

ΣΥΝΑΧΙ Ή ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ;

Πώς μπορείς να ξέρεις αν για τη μύτη που τρέχει, τα φταρνίσματα και το βήχα του παιδιού δεν είναι ένοχη μία ακόμα ίωση αλλά κάποια αλλεργία;
- Το συνάχι ή απλή ρινίτιδα αποτελεί συνήθως ένα από τα συμπτώματα της ίωσης, τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από πυρετό, πόνο στα αφτιά, κόκκινο λαιμό και ακολουθεί τον κύκλο της ίωσης – δηλαδή υποχωρεί μαζί με τα υπόλοιπα συμπτώματα μετά από λίγες μέρες. Έτσι κατά κανόνας σε 1 εβδομάδα με 10 ημέρες θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί.
- Η αλλεργική ρινίτιδα θεωρητικά δεν παρουσιάζεται σε παιδιά 1-2 χρόνων. Συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερα παιδιά και σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, όπως π.χ. την άνοιξη. Συνοδεύεται από συμπτώματα όπως: συχνά φταρνίσματα, καταρροή της μύτης συνήθως με διαυγές υγρό, φαγούρα στη μύτη, ερεθισμό της περιοχής γύρω από τα ρουθούνια, σκούροι κύκλοι γύρω από τα μάτια, πονοκέφαλος παρόλο που το παιδί δεν έχει πυρετό. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι τα συμπτώματα επιμένουν πολύ περισσότερο, δηλαδή έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Το παιδί επίσης μπορεί να έχει παρουσιάσει σε μικρότερη ηλικία άλλα αλλεργικά προβλήματα, όπως επιπεφυκίτιδα ή ατοπική δερματίτιδα ή να εκδηλώσει παράλληλα ρινοεπιπεφυκίτιδα. Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν οι πιθανοί ένοχοι, αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα, κάθε φορά που εκδηλώνει συμπτώματα προσπαθήστε να παρατηρείτε αν προηγουμένως ήρθε σε επαφή με πιθανά αλλεργιογόνα όπως σκόνη, ζώα, φυτά, γύρη.
Πηγή: http://www.paidinet.gr/